Onderzoek ernstige gezondheidsproblemen

De juiste voeding voor je fret, van goede frettenbrokken tot prooidieren

Onderzoek ernstige gezondheidsproblemen

Berichtdoor Frettenvraagbaak » 24 dec 2017 11:46

De afgelopen anderhalf jaar is er bij patiënten in de Frettenkliniek een explosieve toename te zien van jonge en jong volwassen fretten met ernstige ontstekingen in het maag-darmkanaal en aanverwante organen en/of het middenoor. Ontstekingen die soms acuut ontstaan en met behandeling verholpen worden maar ook problemen met een chronisch verloop die nooit echt helemaal genezen. Ook na een behandeling blijkt er veel schade aan het maag-darmkanaal te zijn ontstaan, waardoor de fret nooit meer een optimale conditie bereikt. Het gaat inmiddels al om meer dan 100 zieke fretten en dat zijn alleen de bekende gevallen. Opvallend is dat het bij deze explosie veel vaker bij (zeer) jonge dieren voorkomt (<2 jaar) en dat er meerdere zeer ernstige gevallen zijn, met enkele keren dodelijke afloop of noodzaak van euthanasie. Bij deze ziektegevallen werd geconstateerd dat deze dieren vaak vanaf jonge leeftijd (regematig al in het nest) rauw gevoerd werden. Zowel met KVV (kant en klaar gemalen rauw vlees) als met prooidiervoeding, afkomstig van de bedrijven die massaproductie leveren. Dit lijkt dus het onderlinge verband te zijn, echter houden we de mogelijkheid dat het niet voeding gerelateerd is open.

Of dit daadwerkelijk de oorzaak van al deze medische problemen is, is wat wij als werkgroep willen onderzoeken. Frettenarts Hanneke Roest van de Frettenkliniek is leidend in het medische deel van dit onderzoek. Er is door haar een protocol opgesteld op basis waarvan wordt bepaald aan welke voorwaarden, symptomen, omstandigheden etc. een fret moet voldoen om nuttig te zijn voor onderzoek. Er zal uitgebreid pathologisch weefselonderzoek worden gedaan en diverse kweken worden gemaakt van voedsel, ontlasting, urine, bloed en organen.
Wij hopen op deze manier antwoorden te vinden op de vele vragen en onzekerheden die er op dit moment spelen, zodat we kunnen zorgen voor een betere behandeling van huidige patiënten en in de toekomst deze ziekte(n) te kunnen voorkomen.

Voor dit onderzoek is veel geld nodig. Er is besloten ons als eerste te gaan richten op weefsel, bacteriologisch en parasitologisch onderzoek, gezien onderzoek naar virussen enorm kostbaar is. Dit onderzoek kan enkele honderden euro's per fret kosten. Er zal gebruik gemaakt gaan worden van (onder andere) de expertise van de Universiteit van Utrecht en een gerenommeerd laboratorium in Duitsland. Ondanks dat er zeer zorgvuldig onderzoek gedaan zal gaan worden kunnen we niet garanderen dat er antwoorden worden gevonden. Tot op heden is er in verschillende gevallen beperkt onderzoek gedaan wat niet tot concrete resultaten heeft geleid. Zodoende is de wens er nu ook om dit via de werkgroep op grotere schaal en middels professionele contacten aan te pakken, om zo de grootst mogelijke kans te hebben op het behalen van resultaat. Wij zullen uiteraard al onze bevindingen delen middels deze site.

Om dit alles mogelijk te maken hebben wij elke donatie hard nodig. Wij kunnen het als opvangen, fokkers en dierenarts simpelweg niet zonder financiële hulp van iedereen die fretten een warm hart toedraagt.

Wil je meer informatie over het onderzoek of wil je een donatie doen, kijk dan hier.


Bij voorbaat onze hartelijke dank,
Werkgroep Rauwvoeding Fret

Afbeelding
Avatar gebruiker
Frettenvraagbaak

 
Berichten: 126
Geregistreerd: 15 jan 2013 19:04

Re: Onderzoek ernstige gezondheidsproblemen

Berichtdoor Frettenvraagbaak » 01 feb 2018 16:58

Een korte update vanuit de Werkgroep-fret:

Graag willen wij een update met jullie delen aangaande het onderzoek van de werkgroep. Wederom willen we al onze donateurs, oude en nieuwe, bedanken voor hun bijdrage. Zonder jullie is het niet mogelijk om alle onderzoeken te financieren en dus mogelijk te maken.

Er zijn inmiddels meerdere fretten uitgebreid onderzocht en de eerste resultaten hiervan zijn binnen. Ondanks dat we deze alvast willen delen, willen we ook kenbaar maken dat op dit moment nog aanvullende onderzoeken gaande zijn en gesprekken met deskundigen plaatsvinden. Zodoende zijn er op dit moment nog geen definitieve conclusies te trekken, maar is er wel een stap in de goede richting op zoek naar antwoorden.

Bij de onderzochte zieke fretten zijn er diverse ontstekingen gevonden in darm, galblaas, lever, alvleesklier en nieren. Het lijkt erop dat ziekteverwekkende bacteriën, maar mogelijk ook parasieten hierbij een rol spelen. Deze pathogenen, die vooral in rauw vlees en prooidieren voorkomen, worden nog nader onderzocht om te bekijken of deze daadwerkelijk de oorzaak kunnen zijn van de grote problemen die we momenteel ondervinden bij rauwgevoerde (jonge) fretten.
Daarna kunnen we proberen een toegespitste behandelmethode te ontwikkelen. Dat kan lastig zijn daar er meerdere ziekteverwekkende organismen zijn gevonden. Ook wordt er nog nader onderzoek verricht naar de mogelijke problemen in het middenoor, dat vergt vanwege het ontkalkingsproces van de schedel nog meer tijd.
Vooralsnog is momenteel het belangrijkste advies voor fretteneigenaren: GEEN rauwvoeding (Prooidieren of KVV) meer geven tot er meer bekend is over de ziekteverwekkende organismen hierin en de schade die deze veroorzaken aan de gezondheid en het welzijn van de fretten!

Nogmaals willen we een beroep doen op alle fretteneigenaren en liefhebbers om ons financieel te steunen. Alleen met jullie donaties kunnen we de onderzoeken voortzetten. Vooral nu blijkt dat de kans groot is dat we antwoorden gaan vinden is het van groot belang dat we aanvullende onderzoeken kunnen gaan doen.
Doneren kan via onze website: Werkgroep Rauwvoeding Fret , alvast hartelijk bedankt.


Afbeelding
Avatar gebruiker
Frettenvraagbaak

 
Berichten: 126
Geregistreerd: 15 jan 2013 19:04


Keer terug naar Voeding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron