Castratie wel of niet?

Alles over de nagels, het gebit, de vacht e.d.

Castratie wel of niet?

Berichtdoor Christy fermont » 08 apr 2021 16:44

Hallo, als ik een mannetjesfret aanschaf wanneer kan ik die laten castreren en is dit nodig?
Ik heb gehoord dat een mannetje ook vaker op sommige plaatsen sproeit (geurvlag) ,doet hij dat ook als hij gecastreert is? Mvg christy
Christy fermont

 
Berichten: 1
Geregistreerd: 08 apr 2021 15:28

Re: Castratie wel of niet?

Berichtdoor Kick » 08 apr 2021 17:17

Ik denk dat je er op een gegeven moment wel aan toe bent om hem te laten castreren. Ze kunnen behoorlijk meuren namelijk als ze ballen krijgen en geloof me, dat is ├ęcht erg....
Avatar gebruiker
Kick

 
Berichten: 13312
Geregistreerd: 14 jan 2013 15:51
Aantal fretten: 1

Re: Castratie wel of niet?

Berichtdoor Marjan » 08 apr 2021 17:20

Echt sproeien doet een fret niet naar mijn weten maar hij laat wel geurvlaggen achter door eigenlijk zijn urine te lekken.
Een fret kun je laten castreren vanaf vijf maanden oud maar je kunt ook kiezen voor een hormoon implantaat en dat kan al vanaf drie tot vier maanden.
Meer informatie kun je o.a. vinden op de site van de Frettenkliniek: https://www.frettenkliniek.nl/voorplant ... -castratie
Avatar gebruiker
Marjan

 
Berichten: 22777
Geregistreerd: 14 jan 2013 15:26

Re: Castratie wel of niet?

Berichtdoor Karen » 09 apr 2021 08:20

Een ongecastreerde fretten mannetje gaat in de winter volgend op zijn geboorte in brons komen. Dan groeien de testikels en gaan ze meer huidvet maken. Als de hormonen en zaadproductie op een hoog niveau zijn gaan ze territorium markeren met urine. De vegen hun buik overal overheen en laten druppels urine lopen, ook gewoon tijdens het lopen. Dat is om andere rammen uit de buurt te houden en om vrouwtjes uit te nodigen.
Die urine stinkt heftig; een heftige penetrante geur. De lijflucht door de verhoogde afscheiding van huidsmeer is ook zwaar muskus achtig en erg vet. Eigenlijk is een bronstige ram niet in huis te houden voor de meeste liefhebbers.
Zodra je ze laat helpen is dat alles voorgoed verleden tijd. Het urine druppelen ook.

Een fysieke castratie heeft veel gevolgen voor de rest van de hormonale huishouding bij een fret en heeft op de lange termijn meestal het gevolg dat er bijniertumoren ontstaan. Als je er op tijd bij bent kun je de ziekteverschijnselen de kop indrukken met een implantaat.

Een implantaat kun je ook gebruiken voor chemisch castreren. Dat werkt gemiddeld 2 jaar, maar soms ook korter of langer. Dan moet er een nieuwe gezet worden. Het voorkomt echter de bijnierproblemen en is voor de fret op de lange termijn gezonder.

Fysiek castreren zou ik eigenlijk niet voor 8-9 maanden laten doen, omdat ze hun hormonen nodig hebben voor een goede lichamelijke ontwikkeling en afweer. Het kan dan dus zijn dat je tijdelijk met een bronstige ram zit of het toch eerder moet laten uitvoeren....
Een implantaat kun je al vanaf 12 weken laten plaatsen en heeft geen gevolgen voor de ontwikkeling.
Everything is a present-Alice Herz Sommer
Avatar gebruiker
Karen

 
Berichten: 12698
Geregistreerd: 15 jan 2013 23:24


Keer terug naar Verzorging

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron