Uitslag Najaars Quiz 2015

Doe de Frettenvraagbaak Quiz en maak kans op een mooie prijs!
Gesloten
Gebruikersavatar
Frettenvraagbaak
Berichten: 158
Lid geworden op: 15 jan 2013 19:04

Uitslag Najaars Quiz 2015

Bericht door Frettenvraagbaak »

En dan nu de uitslag en uitwerking van alweer de derde Frettenvraagbaak Quiz!

Er deden 31 mensen aan mee en de Quiz werd erg goed gemaakt. 26 personen hadden alle vier de vragen goed, 3 hadden er 3 van de 4 goed en 1 persoon 2 van de 4 vragen goed beantwoord. Jammer genoeg hebben we 1 deelnemer moeten diskwalificeren omdat hij 3 keer deelnam aan de quiz.
Uit de goede antwoorden hebben wij weer een winnaar getrokken:


De winnaar van deze Najaars Quiz 2015 is: Mette van Eck

Gefeliciteerd Mette! Er zal via de mail contact met je worden opgenomen om dit leuke nachthok in de gewenste kleur te schilderen en te kunnen versturen:

Afbeelding


En dan nu de uitwerking van de vragen. Het goede antwoord is in rood aangegeven:

VRAAG 1
Een vrouwtje is loops van ongeveer maart tot augustus. Als zij niet gedekt wordt waardoor ze uit de loopsheid komt, blijft ze maandenlang onder invloed van oestrogenen (vrouwelijke hormonen). Deze oestrogenen zijn echter op de lange duur schadelijk voor de gezondheid van het vrouwtje omdat:
A. door langdurige menstruatie bloedingen er bloedarmoede kan ontstaan
B. er een depressie van het beenmerg ontstaat waardoor er te weinig bloedcellen worden geproduceerd met bloedarmoede en kans op ontstekingen als gevolg
C. de vulva opzwelt tot een flinke koffieboon waardoor er problemen ontstaan met urineren
D. een depressie tot ernstige psychische en neurologische klachten kan lijden

Bij deze vraag was antwoord A natuurlijk volledige onzin en gelukkig had niemand dit als goed antwoord gegeven. Antwoord B was het enige juiste en volledige antwoord.

De tekst op het forum:
Hanneke Roest schreef:Een vrouwtje is loops van ongeveer maart tot augustus. Als zij niet gedekt wordt waardoor ze uit de loopsheid komt, blijft ze maandenlang onder invloed van oestrogenen (vrouwelijke hormonen). Deze oestrogenen zijn echter op de lange duur schadelijk voor de gezondheid van het vrouwtje.

Er ontstaat een depressie (onderdrukking) van het beenmerg waardoor het beenmerg onvoldoende belangrijke bloedcellen produceert voor het fretje. Hierdoor is het fretje gevoeliger voor ontstekingen, ontstaat bloedarmoede en kunnen bloedingen ontstaan.

VRAAG 2
Wat is volgens de laatste inzichten de beste voeding voor een (gezonde) fret?:
A. Het maakt niet zo veel uit, als je fretje het maar graag eet en er gezond uitziet
B. In melk gedrenkt brood, daar zijn ze al eeuwen groot mee geworden
C. Kleine hele prooidieren, zoals muizen en ratten
D. Kattenbrokjes

Hier was antwoord B het juiste wat niet wil zeggen dat het geven van brokken pertinent slecht is. Maar zorg dan wel dat je een goede verantwoorde (fretten)brok geeft. Raadpleeg voor geschikte brokken onze Wiki:
Wiki-Voeding schreef:Een fret is een obligate carnivoor. Dat wil zeggen dat zijn lichaam gemaakt is om bijna uitsluitend dierlijke materialen en hele prooidieren te verteren. De enige koolhydraten dat het kan verwerken zijn de al voor verteerde planten en fruit resten in het maag/darm kanaal van het prooidier. Plantaardige vezels kan je fret helemaal niet verteren. Daarbij heeft een fret een hoog metabolisme; een zeer snelle verbranding. Door dit alles stellen ze zeer hoge eisen aan hun voeding om gezond te blijven. Vaak komen voeding gerelateerde problemen en aandoeningen pas veel later tevoorschijn, soms na jaren.

Door onderzoek blijkt steeds meer dat natuurlijke voeding het beste lijkt te zijn voor je fret. Dat is dus op vers vlees basis, zonder toegevoegde koolhydraten, zoals granen (ook rijst), mais, biet etc...

Vanuit het oogpunt van je fret zijn hele prooidieren het beste. Deze bevatten alle benodigde voedingstoffen.
Sommige fretten hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaald prooidier of vleessmaak. Over het algemeen is een compleet opgegeten prooidier volledige voeding voor je fretje.

VRAAG 3
Je leest vaak dat het belangrijk is om het gewicht van je fret in de gaten te houden. Wat is nu een gezond gewicht?
A. Dat is voor elke fret verschillend. In de winter zijn ze over het algemeen iets zwaarder dan in de zomer.
B. Zolang je fret wat mollig aanvoelt is het goed, ongeacht het gewicht.
C. Een fret slaapt veel, dus is het logisch dat ze wat aan de dikke kant zijn. Een gewicht van boven de 1000 gram is dus altijd goed.
D. Een gezonde fret is gespierd en daar mag je best wat bot bij voelen. Het gewicht doet er dan niet zo veel toe.


Hier zijn de meeste fouten in gemaakt. Om te beginnen is overgewicht bij een fret juist helemaal niet gezond. En vooral in de zomer hoort een fret daarom niet mollig te zijn.
Een fret slaapt veel, met name in de winter zal de gemiddelde fret wat rustiger zijn dan in de zomer. Samen met een verhoogt eetpatroon zullen de meeste fretten daarom in de winter wat zwaarder zijn. Maar het gewicht van een fret is ook afhankelijk van de bouw van een fret. Een klein vrouwtje zal hopelijk nooit een gewicht boven de 1000 gram halen dus is dit geen juiste maatstelling voor een gezond gewicht.

Tekst van de Wiki:
Wiki-Verzorging schreef:Fretten verschillen van gewicht. Een ram weegt gemiddeld tussen de 800-2000 gram en een moertje tussen 500-1200 gram. In de winter zijn ze vaak zwaarder dan in de zomer.

Om allerlei redenen is het belangrijk om het gewicht van je fret in de gaten te houden. Plotseling gewichtsverlies, of aankomen kan op ziekte duiden. Je kunt de groei van een jonge fret goed in de gaten houden als je regelmatig weegt.

Maak een soort van logboek van het gewicht van je fret. Een jonge pup weeg je wekelijks, oudere pups en gezonde volwassen exemplaren kunnen met een keer per maand toe.
Handig is een digitale weegschaal. Deze is nauwkeuriger.

Net als bij mensen is overgewicht bij fretten ongezond.

VRAAG 4
Veel dierenartsen geven pijnstillers als je fretje wat mankeert. Wat is belangrijk om te weten?
A. Niets, een dierenarts weet wat hij doet.
B. Een fret is een taai dier. Die heeft geen pijnstilling nodig.
C. Fretten zijn erg gevoelig op hun maag. De meeste pijnstillers (zoals Metacam) worden niet goed verdragen en kunnen maagzweren veroorzaken.
D. Gewoon een paracetamolletje is ook goed genoeg

Gelukkig hadden bijna alle deelnemers deze vraag goed beantwoord. Maar toch was iemand van mening dat een fret een taai dier is die geen pijnstilling nodig heeft. Nu zal een fret inderdaad bijna niet laten zien dat hij pijn heeft maar toch zijn er een aantal signalen die wijzen op pijn. En langdurige pijn zal bij een fret een zodanige stress geven dat hier in bijna alle gevallen een maag- darmprobleem door zal ontstaan.
Daarom is het zaak hier alert op te zijn en een goede dierenarts te raadplegen. Voor de volledige tekst "Pijnstilling bij de fret" zie hier

Tekst op het forum:
Hanneke Roest schreef:De belangrijkste behandeling van pijn is het oplossen van het probleem dat de pijn veroorzaakt. Niet altijd is het mogelijk de oorzaak te bestrijden en soms heeft een behandeling even tijd nodig om aan te slaan. Dan zou pijnstilling wenselijk zijn.
De voor de hond en kat veel gebruikte pijnstillers (NSAID's) als Metacam® (meloxicam) en Rimadyl® (carprofen) geven helaas veel problemen bij de fret. NSAID's (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) zijn medicijnen die de vorming van prostaglandines in het lichaam remmen. Prostaglandines stimuleren het pijngevoel, verhogen de lichaamstemperatuur (koorts) en zorgen ervoor dat bloedvaten open gaan staan (roodheid bij een ontsteking).

De bijwerkingen van NSAID pijnmedicatie.
Prostaglandines zijn betrokken bij de opbouw van het maagslijmvlies. Doordat de vorming van prostaglandines door de NSAID's wordt geremd, wordt het maagslijmvlies erg dun en kan het gemakkelijk geirriteerd raken door het maagzuur. De belangrijkste bijwerkingen van deze pijnstillers zijn dan ook slijmvliesbeschadigingen in de maag welke uiteindelijk kunnen leiden tot ernstige zweren in de maag.
Gesloten