Aanschaf

Uit Frettenvraagbaak Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Er komt een fret

Je hebt ontdekt dat fretten leuke huisdieren kunnen zijn. Ze zijn altijd in voor een lolletje en zijn tot op hoge leeftijd speels en actief. Het zijn langslapers, dus ook een geschikt huisdier voor werkenden. Bovendien zijn ze intelligent en kun je ze van alles leren. Met een goede opvoeding zijn ze tam en zindelijk te maken en ze zijn niet al te groot. Al met al klinkt het als een ideaal huisdier......

Er zit ook een keerzijde aan de populariteit van de fret als huisdier. Door de snelle opkomende populariteit, is er massaal met dieren ‘gefokt’. Velen zijn er achter gekomen dat aan het houden van fretjes wel een paar haken en ogen zitten, die je als eigenaar moet accepteren. Er worden dus op grote schaal fretten gedumpt. Veelal door mensen die zich hebben laten verleiden door de vrolijkheid en speelsheid van dit diertje en zich niet genoeg verdiept hebben in de verzorgingseisen die het stelt en de torenhoge dierenarts kosten dat het met zich mee kan brengen.

Een fret in huis nemen betekent elke dag de bak schoonmaken, elke dag minimaal twee uur spelgelegenheid en aandacht geven, elke dag voeden en je huis op je fretje aanpassen.

Denk dus heel goed na voordat je aan een fret begint.


Waar schaf ik een fretje aan?

Een frettenopvang (asiel)

Er zijn meerdere opvangen in Nederland (en België) die over het algemeen overvol zitten met lieve, leuke en grappige fretjes in allerlei kleuren, maten en leeftijden. Waar overigens niets mee aan de hand is! Bij een opvang is er vaak al veel over het diertje bekend. Ze weten wat voor karakter het heeft, hoe het met andere fretten en huisdieren om gaat en soms ook de levensgeschiedenis. Je weet wat je in huis haalt. Bij de opvang kan je terecht voor vragen en adviezen rondom het diertje wat je hebt opgehaald en mocht het niet allemaal vanzelf gaan, staan ze vaak klaar om te helpen. Je fretje is gevaccineerd, gechipt en gecastreerd. Allemaal zaken waar je zelf geen omkijken meer naar hebt.

Er zijn ook jonge pups bij de opvangen, in de juiste periode. Veelal gedumpt door mensen die ze niet kwijt konden, geen zin in een nestje hadden of hun zwangere moertje hebben laten ontsnappen.

Voor een lijst van de opvangen kijk je in nuttige adressen

Fokker

Er zijn meerdere frettenfokkers in Nederland, vaak ieder met een eigen fokspecialiteit. Zoek je een specifiek fretje, met een aparte aftekening, kleur of vacht, een fretje om mee te fretteren of wil je precies de afkomst van je fret weten…dan kun je bij een fokker je fret kopen. Hier hangt meestal een flink prijskaartje aan.

LET OP Van sommige kleuren, aftekeningen en vachtsoorten is bekend dat deze genetische afwijkingen meedragen, waaronder doofheid en gevoeligheid voor lymfoom. Zie Voortplanting#Kleuren, vachtvariëteit en aftekeningen

Dierenwinkel

Van veel dieren in de dierenwinkel is geen achtergrondinformatie bekend. Ook zijn deze dieren vaak verstoten van de juiste aandacht, opvoeding en daarbij zindelijkheidstraining. Veel fretjes uit een dierenwinkel hebben dan ook een achterstand in deze zaken en kunnen heftige bijters zijn en moeilijk of niet zindelijk te krijgen zijn. De belangrijkste periode van socialisering zitten ze in een winkel, waar het personeel vaak geen verstand van of tijd heeft om veel aandacht aan deze pups te geven.

Marktplaats

Op marktplaats zal je schattige frettenfoto’s, schrijnende verhalen of dieren in nood tegen komen. Gebruik echter je gezonde verstand. Ook op deze verkoopsite zal je leuke diertjes kunnen vinden, maar pas heel erg op met bedriegerij en de verkoop van broodfokkers. Heb je geen of weinig frettenervaring of moeite met het herkennen van een fretje wat iets onder de leden heeft, speel dan op veilig en koop geen fretje via deze verkoopsite.

Waar moet ik op letten?

Bij de aanschaf van elke fret moet je letten op de algemene gezondheid van het dier. Het moet helder en actief zijn. Voor overige tekenen van een gezonde fret, zie gezondheid en ziekte#Hoe herken ik een gezonde fret?

Bij de aanschaf van een pup zijn er een aantal extra zaken waar je op moet letten.

Veel pups worden te vroeg bij de moeder weg gehaald en aan een nieuwe eigenaar verkocht. De minimale leeftijd is echt 8 weken! Onze voorkeur gaat echter uit naar een leeftijd van 10 weken. Pas vanaf die leeftijd is het diertje oud genoeg om een zelfstandig leven te gaan leiden en hebben ze de eerste socialisatie met hun moeder en nestgenoten afgerond. Fretjes die te jong het nest uitgaan, zullen de opgelopen schade niet of moeilijk meer kunnen inhalen. Dat geeft regelmatig gedrag en/of zindelijkheidsproblemen.

Kijk een jonge pup altijd in de bek. Er moet een dubbele rij tanden aanwezig zijn rond acht weken oud, het makkelijkst te zien bij de hoektandjes. Het melkgebit is tot 10 weken aanwezig en het blijvend gebit begint met 7 weken door te komen. Een fretje met alleen melktandjes is dus te jong om bij de moeder weg te mogen.

Pups van rond de acht weken horen nog bij de moeder te zijn. Is deze niet aanwezig, geeft dit al stof tot nadenken.

Het verblijf en de poepbak horen netjes en schoon te zijn. Er hoort vers water in een schone fles of bakje te zijn en er hoort altijd eten aanwezig te zijn. Jonge fretjes die te weinig voedsel gehad hebben, zullen erg hebberig op eten reageren en kunnen bijterig zijn.

Frettenpups horen spekkig aan te voelen en gevoede ronde buikjes te hebben, die zacht aanvoelen. Vrij te zijn van vlooien en ander ongedierte en mogen geen wondjes, kale plekken of een vieze anus, neus of ogen hebben.

Controleer de teentjes en de lengte van het staartje. Bij een moeilijke bevalling kan het nog wel eens gebeuren dat de moeder een teentje of staartje afbijt. Dit is op zich geen probleem als het goed genezen is, maar het hoort wel gemeld te worden.

Vraag altijd hoeveel pups er geboren zijn en of/hoeveel er overleden zijn. Bij grote verliezen in een nest, vraag dan altijd door…waarom, waardoor, wat is er aan gedaan, zijn ze door een dierenarts gezien.

Let er op dat je het fretje makkelijk kunt oppakken en het niet angstig of met bijten op je handen reageert. Dit kan betekenen dat het geen goede socialisatie bij de fokker heeft gehad en kan voor problemen zorgen. Een pup die dusdanig bijt dat het in de handen blijft hangen is niet gesocialiseerd.

Dat is geen normaal pup gedrag en zeker niet aan te raden voor een beginnend fretteneigenaar.


Nootje in mand.jpg

Een ram of een moer?

Een mannetje (ram) is groter dan een vrouwtje (moer). Over het algemeen is een mannetje iets flegmatieker en rustiger. Een vrouwtje is iets pinniger en drukker. Dit is echt heel algemeen, uitzonderingen naar beide kanten zijn er genoeg.


Een fret of meerdere?

Een fret is in tegenstelling tot wat velen denken een solitair en territoriaal dier! Vele fretten doe je er absoluut geen plezier mee om ze in een groep te plaatsen. Door jarenlange domesticatie zijn er fretjes die het in gezelschap van een andere fret prima naar hun zin hebben en soms zelfs in kleine groepjes. Ga daar echter niet vanuit als je een fret aanschaft. Ook twee nestgenoten of pups van dezelfde leeftijd kunnen elkaar later de tent uitvechten. Of erger, een wapenstilstand sluiten en ziek worden door onderliggende stress van het gedwongen samenzijn.

Het is erg moeilijk om te zien of fretten echt goed bij elkaar passen. Vechten kan voor stoeien aangezien worden en tikkertje kan ook opjagen zijn. Een advies wat steeds vaker gegeven wordt is het gescheiden laten slapen, ieder in een eigen kooi en als het goed gaat, samen laten spelen. Een zeer ervaren fretteneigenaar kan pas beoordelen of dieren zo goed samen gaan, dat ze ook samen in een verblijf kunnen slapen.

Samen ergens liggen slapen wil helemaal niet zeggen dat ze elkaar leuk vinden. Dit kan ook een strijd zijn om het favoriete slaapplekje niet op te geven voor de ander. Meer hierover in gedrag#fretten in een groep

Een fretje alleen is erg op jou voor aandacht en als speelmaatje aangewezen. Je zal aan die behoefte moeten toegeven, zodat je dier zich niet gaat vervelen. Er zijn veel fretjes die helemaal geen andere fretten in hun buurt dulden. Wil je maar een fret, kies dan voor zo een.

Meerdere fretjes brengen ook hogere kosten met zich mee.

Wennen aan een nieuw huis

Voor zowel een volwassen fret als een pup geldt dat ze erg moeten wennen aan een nieuw huis. Indien mogelijk, vraag dan een vertrouwde lap, nestdoek of slaapzakje mee. De eerste dagen zal je fretje dan nog een voor hem of haar vertrouwde geur bij zich hebben. Gun het de eerste periode echt de tijd om stukje bij beetje de nieuwe omgeving te ontdekken.

Begin bij de kooi. Zet het na aankomst gelijk even op de bak en laat het verder in eigen rust de ruimte ontdekken. Merk je dat je fretje onrustig is, laat het dan met rust. Buiten de kooi geef je het dier alle tijd om zijn speelruimte te ontdekken. Houd er rekening mee dat een fret als eerst alles met de geur verkent. Alle geuren zijn nieuw. Daarna komt het gehoor. Ook alle geluiden zijn nieuw. Het is dus logisch dat je dier wat angstig en onzeker kan reageren. Laat het zoveel mogelijk zijn eigen gang gaan en praat zachtjes tegen hem. Probeer hem niet teveel op te pakken, alleen omdat jij zo blij bent met je nieuwe aanwinst.

Een opgezette staart is heel gebruikelijk. Het is opgewonden en misschien onzeker over waar het terecht is gekomen. Gun je dier zeker in het begin de rust van het zelf ontdekken, zonder al te veel drukte van mensen, kinderen en andere huisdieren! Bouw de toegestane ruimtes ook langzaam op. Als het dier zich vertrouwd voelt in de ene ruimte, kan er een nieuwe bij geïntroduceerd worden. Laat je dier zeker in de wen periode nooit alleen.

Geef zo mogelijk de eerste periode de voeding die het op het oude adres kreeg. Wil je graag veranderen, doe dit dan geleidelijk. Meng bijvoorbeeld de oude en nieuwe brokjes enige tijd door elkaar.

Zodra je fretje enigszins gewend is aan de nieuwe omgeving, geef je het veel aandacht. Dat is de beste manier om vertrouwen met elkaar te krijgen en het op te voeden. Leg het je wil niet te duidelijk op. Laat je dier zichzelf zijn en pas jouw gedrag daar op aan. Is het geen knuffelfret, overstelp het dan niet met aaien, kusjes en steeds op schoot nemen. Je kunt het ook lekker achter de oortjes kriebelen en samen met een balletje of een hengeltje spelen. Is je fretje wat angstig voor belletjes, piepjes of andere geluiden van speelgoed, zet deze dan weg.

Wees met jonge pupjes erg voorzichtig met het laten klimmen op banken, stoelen en dergelijke. Ze kunnen geen afstanden inschatten en als ze er weer van af willen, springen ze gewoon . Dit kan nare gevolgen hebben voor die kleine lijfjes. Bedenk dat alles alleen maar interessant is en ze geen gevaar zien.


Fretten en kinderen

Fretten zijn geen geschikte combinatie met kleine kinderen. De fretjes kunnen ongewild een kind verwonden door hun tandjes te gebruiken. Andersom kan een kind een fret ook erg gemakkelijk kwaad doen, door het te hard te knijpen of te laten vallen. Het zijn immers watervlugge, beweeglijke diertjes. Hun gestel is te kwetsbaar om door kinderen gehanteerd te worden. Zorg er ook voor dat kleine kindervingertjes niet tussen de tralies van de kooi kunnen glippen. Voor je het weet heeft een fret zijn tandjes gebruikt.

Toch zijn er wel fretten en kinderen die heel leuk samen gaan. Dit hangt dus erg af van de karakters van beiden en de zeer benodigde intensieve begeleiding van een verantwoordelijk ouder. Zelfs een tiener die graag een fret als huisdier wil en deze qua leeftijd weet te hanteren, heeft een goede begeleiding nodig om de juiste verzorging aan het diertje te kunnen geven. Ook financieel kan een tiener het houden van een fret niet aan en zal daar de ouders bij nodig hebben. Het houden van een fret is een kostbare aangelegenheid. Als ouder zal je dus die verantwoordelijkheid op je moeten nemen. Wil je dat niet, laat je kind dan geen fret nemen, hoe graag het dat ook wil.

FABEL: Er zijn absoluut geen gevallen bekend, dat een fret een kind heeft doodgebeten, zoals soms te lezen is. Deze berichten berusten puur op fabels.

Laat een fret NOOIT met een (klein) kind alleen in dezelfde ruimte, zeker niet als de fret los is.


Fretten en andere huisdieren

Een fret is van nature een geducht roofdier. Het spreekt dan vanzelf dat het samen houden van fretten met knaagdieren, vogels en konijnen geen geschikte combinatie is. Tenzij je beide dieren geheel gescheiden kan houden en ze geen toegang hebben tot elkaars ruimtes. Houd ook rekening met de stress factoren die bij beiden spelen als ze in aparte kooien maar wel dezelfde ruimte leven. Een tamme rat die in zijn kooi zit, waar een fret regelmatig overheen loopt, is niet zo bevorderlijk voor de gezondheid van de rat. Andersom geldt hetzelfde.

Katten en fretten spreken elkaars taal vaak niet. Dat geeft over het algemeen conflictsituaties. Katten halen nogal snel uit naar fretten en fretten vinden het leuk om een kat op te jagen. Een wegrennende kat is een uitdaging voor een fret. Soms zijn ze even onder de indruk als de kat blaast, maar veelal is dat voor een paar minuten. Het voordeel dat een kat heeft, is dat het van nature al graag op hooggelegen plaatsen ‘de kat uit de boom kijkt’. Meestal zal de kat zich dus snel uit de voeten maken en uit de buurt blijven van de kleine deugnieten. Er zijn echter wel katten die de confrontatie met een fret opzoeken en dan kan het wel fout aflopen voor de fret en voor de kat met bijtwonden eindigen.

Ook hier geldt dat een en ander afhankelijk is van de karakters van beide dieren. Het kan ook probleemloos verlopen, maar ga daar nooit van uit. Houd je dieren ook altijd goed in de gaten.

Fretten en honden samen is heel wisselend. Het is weer heel erg afhankelijk van de karakters van beide dieren. Fretten hebben al gauw de neiging om naar de poten, snuit en oren van een hond te happen. Het hangt er dan maar helemaal vanaf hoe uw hond daar op zal reageren. Bedenk dat een verdedigende hap van je hond(je) al heel snel ernstige schade aan je fret kan geven. Soms met dodelijke afloop. Houd beide dieren dus met argusogen in de gaten als ze samen in een ruimte los zijn. Ook als je zeker weet dat het goed gaat tussen beiden, is het niet verstandig om ze samen alleen in een ruimte te laten. Je weet immers maar nooit wat een fret weer voor nieuws bedenkt en wat de reactie van je hond daarop zal zijn.

Om een fret en een hond aan elkaar te laten wennen, zonder te veel risico, kun je in de losloop ruimte een afscheiding maken. Je kunt bijvoorbeeld een playpen of een hek met gaas van minimaal 80 cm hoog in een deuropening plaatsen. Dan kunnen ze elkaar wel zien en ruiken, maar geen kwaad doen en jij kan er gewoon overheen stappen.

Papegaai achtigen hebben een hele scherpe snavel en zijn soms erg brutaal en territoriaal. Zo’n snavel kan ernstige schade aanrichten bij een fret. Ook hebben ze sterke klauwen met scherpe nagels. Andersom, als je fret ze toevallig te pakken krijgt is het meestal einde verhaal voor je vogel.

Houd deze vogels uit de buurt van je fret.