Voeding

Uit Frettenvraagbaak Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken


Algemeen

Een fret is een obligate carnivoor. Dat wil zeggen dat zijn lichaam gemaakt is om bijna uitsluitend dierlijke materialen en hele prooidieren te verteren. De enige koolhydraten dat het kan verwerken zijn de al voor verteerde planten en fruit resten in het maag/darm kanaal van het prooidier. Plantaardige vezels kan je fret helemaal niet verteren. Daarbij heeft een fret een hoog metabolisme; een zeer snelle verbranding. Door dit alles stellen ze zeer hoge eisen aan hun voeding om gezond te blijven. Vaak komen voeding gerelateerde problemen en aandoeningen pas veel later tevoorschijn, soms na jaren.

Door onderzoek blijkt steeds meer dat natuurlijke voeding het beste lijkt te zijn voor je fret. Dat is dus op vers vlees basis, zonder toegevoegde koolhydraten, zoals granen (ook rijst), mais, biet etc...

Helaas is het momenteel zo dat we vers vlees en prooi zeer afraden, aangezien er met kwalijke bacteriën besmette producten op de markt gebracht zijn. Hier zijn al vele fretten ziek van geworden en overleden.

Vlees en Prooi

In verband met de huidige stand van zaken rondom rauw vlees en prooi dieren, willen wij momenteel het voeren van alle rauwe producten ten zeerste afraden. De afgelopen tijd zijn er al honderden fretten ernstig ziek geworden en ook velen overleden aan zeer ziekmakende bacteriën, welke hoogstwaarschijnlijk vanuit rauwe vleesproducten en prooi binnengekomen zijn. Honderd procent bewijs is erg moeilijk te leveren, maar de werkgroep en betrokken specialisten zijn er zeker van. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op www.werkgroep-fret.nl

Op dit moment is het geven van een hoogwaardige brokvoeding het veiligst, ondanks dat je fret een obligate carnivoor is. Er zijn een aantal merken kattenbrokjes welke voor 80-90% uit vlees en dierlijke grondstoffen bestaan. Deze zijn zeer geschikt om aan fretjes te geven.

Ook het geven van rauwe snacks is niet verstandig op dit moment. Wil je je diertje graag verwennen met een lekker hapje tussendoor of iets geven ter beloning zijn er genoeg verantwoorde snacks. Denk aan een gekookt eitje, goed doorgekookte stukjes vlees (zonder zout en specerijen!), Cosma snacks, Orijen Cat snacks, zalm/vis olie of een brokje van een ander merk dan je gebruikelijk geeft (bijv Ziwipeak)
WAARSCHUWING 1: Geef een fret nooit rauw varkensvlees. Dit kan mogelijk het Aujeszky virus bevatten. Dit is dodelijk voor je fretje.


WAARSCHUWING 2: Geef nooit gekookte, gebakken of anders verhitte botjes aan je fret. Deze kunnen niet verteerd worden en versplinteren. Dit kan zorgen voor perforatie en ernstige verstopping van de ingewanden, met alle nare gevolgen van dien.


WAARSCHUWING 3 : Geef je fret nooit rozijntjes, fruit, groente of kaas als snack Dit kunnen ze niet verteren en ze kunnen er zelfs een verstopping van krijgen (met een operatie door de dierenarts tot gevolg). Veel fretten vinden het wel erg lekker.

Brokken

Zijn brokken slecht? Nee als het verantwoorde brokken zijn, absoluut niet. Er bestaan wel slechte brokken voor je fret.

In een brok zit vlees en dierlijke bijproducten. Vaak wordt er ook een deel vis toegevoegd. Om een brokje te kunnen persen zullen er echter ook plantaardige materialen nodig zijn. Veelal granen, mais, biet. Om brokken houdbaar te maken moet het verhit worden, waardoor er voedingstoffen verloren gaan. Deze moeten er dan weer bijgevoegd worden. Dierlijke bijproducten kan van alles zijn. Denk aan bot, veren, haren, nagels, snavels, graten etc. Soms worden er smaak, geur, kleur en conservering middelen toegevoegd.

Een GOEDE frettenbrok heeft als hoofdbestanddeel vlees en dierlijke producten en zo min mogelijk plantaardig materiaal. Het eiwit en vet gehalte moet voldoende hoog zijn( 30-40% dierlijke eiwitten en 20-25% dierlijk vet) en makkelijk verteerbaar, dus van hoogwaardige kwaliteit. Ook de mineralen moeten aan bepaalde hoeveelheden voldoen, zo is taurine erg belangrijk (voor het hart) en de calcium-fosfor verhouding. Over het algemeen zijn de meeste bij dierenwinkels verkrijgbare brokken niet geschikt voor fretten, ook al staat er zo’n mooi plaatje van je lievelingsdier voorop. Duidelijk mag zijn dat brokken voor honden en de meeste kattenbrokken helemaal niet voldoen, wat eigenlijk ook geld voor brokken met een fret op de verpakking.


Brokken hebben als voordeel dat het makkelijk is. Het blijft lang goed, neemt geen ruimte in je vriezer of koelkast in, is goedkoper dan vlees. Daarnaast hoef je je niet bezig te houden met voedingswaardes en je hoeft er geen voedingstijden op na te houden. Sterker nog, als je fretje brokken eet, moet het daar onbeperkt beschikking over hebben. Door de snelle verbranding eet een fretje gedurende de dag en nacht van de brokjes. Een andere overweging om brokjes te geven kan zijn dat je geen andere dieren aan je fret wilt geven. Bovendien is het geven van brokjes erg hygiënisch en kan het vanuit dat oogpunt zelfs noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij ziekte en/of behandeling van de verzorger. Op dit moment wordt het geven van brokjes juist aangeraden in verband met de voedselveiligheid van de rauwe vleesproducten en prooidieren.

Bedenk echter wel dat je met het in huis halen van een fret een echte carnivoor onderdak hebt gegeven. Wees dus extra oplettend met het uitzoeken van de juiste brokjes, om je fretje lang gezond te houden.

Er bestaat een vermoeden dat fretjes die op brokvoeding staan wel gevoeliger worden voor bepaalde aandoeningen, zoals Insulinomen (alvleesklier tumoren- dit komt mede omdat er langdurig een verhoogde productie van insuline geweest is door de aanwezige koolhydraten). Ook gebit problemen en -verontreiniging komt eerder en vaker voor bij het voeren van brokjes. Deze problemen staan echter geheel niet in verhouding met de zeer ernstige en vaak dodelijke besmettingen die via de huidige rauwe voeding opgedaan kan worden. Insulinomen en tandproblemen zijn zeer goed behandelbaar, mits tijdig opgemerkt. Besmetting met gevaarlijke bacteriën is dat tot op heden niet. Daarnaast gaat de kwaliteit van brokjes steeds verder omhoog en zijn er steeds meer brokjes met slechts een laag aandeel in koolhydraten op de markt.


Momenteel lijken de meest geschikte brokjes voor de fret die van de merken Orijen (Cat&kitten en Regional Red) en Ziwipeak te zijn. Andere merken die je eventueel in overweging zou kunnen nemen zijn: Power of Nature (Fees Favorite of Meadowland), Wildcat Etosha, Applaws kitten en Hill's Vetessential kitten kip. Daarnaast adviseert De Frettenkliniek ook Virbac HPM pre-neutered baby cat. Ondanks dat deze wat meer koolhydraten bevat, wordt deze voeding zeer goed door de fretten verdragen en gegeten. Sterker nog, fretjes met maagdarm aandoeningen doen het op deze voeding beter dan op de hoogwaardige vleesbrokjes. Daarnaast zijn deze brokjes iets zachter. Daardoor is er van deze brokjes zeer makkelijk een pap te maken of kunnen ze geweekt worden, voor fretjes met middenoor of gebit problemen.

Kijk goed naar je fretje en overleg eventueel met de dierenarts om te beslissen welk type brokjes voor jouw fretje het meest geschikt lijkt.


Zorg dat een fretje dat brokjes eet altijd over voldoende vers water beschikt en ververs het dagelijks!

Het Waltham papje

Er wordt veel over het waltham papje gesproken. Dit heet eigenlijk Convalescence support van Royal Canin. Dit zijn zakjes met dieetvoeding in poedervorm, alleen te verkrijgen bij de dierenarts. Dit is zeer hoogwaardige, energierijke voeding die erg makkelijk opneembaar is. Bedoeld voor dieren (honden/katten, maar ook fretten, ratten en reptielen) die erg verzwakt zijn, bijv. door een ernstige ziekte of operatie. Dit is voeding om ze weer op de been te krijgen, zodat ze dan weer over kunnen op normaal eten. Fretten vinden het over het algemeen heel erg lekker. Zo lekker dat er al over ‘waltham junks’ wordt gesproken.

Waltham voorbeeld wiki.jpg

Bij fretjes wordt dit papje ook veel gebruikt om er medicijnen in toe te dienen.