Welkom

Uit Frettenvraagbaak Wiki
(Doorverwezen vanaf Hoofdpagina)
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op de wiki van de Frettenvraagbaak.

De wiki is een onderdeel van de Frettenvraagbaak, en vertelt je alles over de fret in het algemeen.

De wiki is direct verbonden met het Frettenvraagbaakforum waar je met al je vragen terecht kunt. Daarnaast nodigen wij je graag uit om eens een kijkje te komen nemen op onze Facebookpagina. Op alle sites kun je veel informatie vinden over fretten in al zijn facetten, immers de fret is niet in een woord te vangen........

Wij hier zijn gefascineerd door de veelzijdigheid van dit diertje, en willen onze kennis daarover graag met jullie delen. Wij werken er constant aan om alle informatie up to date te houden en wensen je veel leesplezier!


Skunky Kick en Marjan.jpg

Skunky.

Een voorproefje in het kort

De fret in de geschiedenis

De wetenschappelijke naam van een fret is Mustela Putorius Furo, wat stinkende dief betekent. Het is een zoogdier dat behoort tot de Mustelidae, de marterachtigen. Andere bekende dieren binnen deze groep zijn de bunzing, wezel, hermelijn, steenmarter, boommarter, otter, nerts en de das.

Het wordt algemeen aangenomen dat de fret de gedomesticeerde afstamming is van de Europese bunzing. Al heel vroeg werden fretten gehouden om ratten, muizen en konijnen te vangen. De eerste aanwijzingen daarvan zijn gevonden rond 450 voor Christus.

De fret als huisdier is pas sinds de jaren ’70 van de 20ste eeuw in opkomst en wint snel in populariteit. Heel begrijpelijk want deze nieuwsgierige, vlugge, vrolijke, brutale acrobaatjes zijn erg speels. Het zijn echter ook erg gevoelige diertjes, wat enerzijds een hechte relatie kan geven, maar anderzijds ook gemakkelijk voor problemen kan zorgen.

Ga naar geschiedenis.

Er komt een fret

Elk dier dient weloverwogen aangeschaft te worden. Voor de fret geldt dit zo mogelijk nog meer, omdat het toch wat specifiekere eisen stelt. Door hun grote nieuwsgierigheid kunnen ze zichzelf makkelijk in de problemen of gevaar brengen. Het zijn ook diertjes die veel beweging nodig hebben. Deze twee zaken moeten heel goed met elkaar gecombineerd worden.

Ga naar aanschaf

Waar gaat mijn fret wonen en waar moet ik op letten?

Over het algemeen is het door hun tomeloze nieuwsgierigheid veiliger om je fretje in een goed afgesloten ruimte te huisvesten. Een kooi of een af te sluiten kamer. Je kunt je diertje niet constant in de gaten houden en je zal toch ook wel eens de deur uitgaan. Hoe en waar je jouw diertje kunt huisvesten kun je vinden in het hoofdstuk huisvesting. Ook al ben je in het bezit van een goede huisvesting is het de moeite waard om daar een kijkje te nemen voor interieur tips of foto voorbeelden van diverse frettenonderkomens.

Het is noodzakelijk dat er een veilige, ruime speelplaats voor deze huppelende wolletjes aanwezig is. Hoe een ruimte veilig te maken is, kun je in een apart hoofdstuk huisvesting#een fretveilige binnenruimte lezen.

Fretten zijn intelligente dieren, dus speelruimte moet interessant zijn voor ze. In de praktijk betekent dat veel afwisseling en inspelen op de behoefte van je diertje. Ook verwachten veel fretjes dat je actief met hen meespeelt, terwijl anderen zich prima in hun eentje vermaken en je helemaal niet nodig hebben. De mogelijkheid om tussen verschillende ruimtes te wisselen is uitdagend voor je diertje. In elke ruimte is weer iets nieuws te ontdekken, ruiken en onderzoeken. Het afwisselen van divers speelgoed is ook stimulerend.

Ideaal is het als er ook een mogelijk is tot het buiten spelen. Over het veilig maken van een buitenspeelplaats staat meer in het hoofdstuk huisvesting#een fretveilige buitenruimte.

Beschik je niet over een veilige buitenspel mogelijkheid, kun je altijd overwegen om met je fretje te gaan wandelen. Er zijn diverse goede tuigjes beschikbaar. Veel fretjes vinden het na een gewenningsperiode erg leuk. Ook hiervoor gelden een aantal extra aandachtspunten die we bespreken in het stukje huisvesting#wandelen met je fret.

Ga naar huisvesting

De gezonde en zieke fret

Fretten zijn bijzonder gevoelige dieren, het betekent dat er ook regelmatig dingen mis gaan. Met gezondheidsproblemen, vermissing en aanverwante problemen tot gevolg. Over het algemeen geldt bij een fretje dat er niet te lang afgewacht kan worden als een probleem zich voordoet. Zeker niet op het gebied van de gezondheid. Ze kunnen erg snel verslechteren en dat kan tot ernstige aandoeningen of zelfs sterven leiden. In het hoofdstuk over gezondheid en ziekte kun je duidelijke informatie vinden over de meest voorkomende frettenaandoeningen en noodsituaties.

Zoals eigenlijk bij elk huisdier geldt; bij twijfel altijd contact opnemen met een dierenarts, met fretten ervaring!! Het zijn specifieke diertjes die een hele speciale aanpak en behandeling vereisen. Je kunt in het hoofdstuk nuttige adressen een lijst vinden met dierenartsen, die goed bekend zijn met het behandelen van fretten. Dat zal vaak niet de dierenarts om de hoek zijn. Houdt daar rekening mee als je overweegt om een fretje aan te schaffen.

Een ander punt wat helaas toch aangekaart moet worden is, dat fretten gemakkelijk iets onder de leden kunnen krijgen en dierenartskosten flink in de papieren lopen. Bedragen als €1000,00-€2000,00 per jaar die bij de dierenarts in de kassa verdwijnen zijn geen uitzonderingen! Je kunt er vanuit gaan dat je minstens eenmaal in het leven van jouw fret een fikse rekening gepresenteerd zult krijgen. Heb je pech dan voor vele jaren. Iets om je erg bewust van te zijn als je een fret aanschaft. Wil of kan je niet zoveel geld aan jouw dier spenderen, is er maar een passend advies: NEEM GEEN FRET! Ga dan als vrijwilliger helpen bij een van de opvangen, als je toch graag in contact wilt zijn met deze schepseltjes. De dieren en de opvangen zullen er blij mee zijn.

Over opvangen gesproken…Wat doen zij en wat kunnen ze voor jou betekenen? Andersom, wat kan jij voor een opvang betekenen? Hierover lees je meer in het kopje Waar schaf ik een fretje aan?.

Ga naar gezondheid en ziekte

Wat eet mijn fret?

Een fret is een strikte carnivoor. Dat betekent dat het lichaam eigenlijk gemaakt is om vlees en dierlijk voedsel te verteren. Koolhydraten horen er eigenlijk niet in thuis. De fret stelt strenge voedingseisen, om een leven lang gezond te blijven. Zo dicht mogelijk bij de natuur lijkt het beste; studies hieromtrent lopen nog. Natuurlijke voeding is tegenwoordig steeds beter en makkelijker verkrijgbaar. Ook zijn er een aantal merken brokjes die de fret niet al te veel kwaad lijken te doen. Wil je meer weten over voeding van jouw fretje? Kijk dan bij het gelijknamige hoofdstuk voeding.

Frettige eigenaardigheden

Fretten hebben prachtkaraktertjes. Wel kan het als mens lastig zijn om hun gedrag te lezen, doorgronden of begrijpen. Ook spelen er bij fretjes gedragsproblemen, zoals bij elk huisdier. Met goede begeleiding of uitleg kan een (vroegtijdig) probleem soms opgelost worden. Er kan door slechts een aanpassing van onze menselijke kant soms beter met een probleem worden omgegaan. Soms kan eenvoudig een verklaring, waarom jouw diertje iets doet, al genoeg zijn om je te helpen.

Fretten moeten een opvoeding krijgen, om te leren wat wel en niet acceptabel is en om zindelijk te worden. Met de juiste training doen ze hun behoefte netjes op een bakje. Al moet men altijd rekening houden met de mogelijkheid van een ‘ongelukje’. Meer over deze karakterdiertjes en hun opvoeding kun je lezen in gedrag en gedrag#opvoeding.

Door studies wordt steeds meer duidelijk rondom het gedrag van de fretten. Zo ook dat het eigenlijk geen groepsdieren zijn. Fretten zijn territoriaal, vooral ongecastreerde exemplaren. Veel fretten zitten niet op andere fretten in hun omgeving te wachten en dat kan op vele manieren duidelijk worden. Soms gaat het jaren goed, vaak doordat er een soort van wapenstilstand tussen elkaar gesloten wordt. Het kan wel gevolgen voor de gezondheid geven op latere leeftijd. Soms is het voor iedereen overduidelijk dat het samengaan niet lukt, doordat ze elkaar letterlijk in de haren vliegen. Even zo vaak, of misschien wel vaker merkt de (beginnende) eigenaar er niets van, totdat er plotseling gezondheidsroblemen ontstaan. Toch zijn er wel degelijk fretjes die van elkaars gezelschap kunnen genieten en het prima naar de zin hebben samen. Er is wel oplettendheid geboden en zijn groepen groter dan 2-hooguit 3 fretten niet aan te bevelen. Over het algemeen zijn ook fretjes die samen goed spelen, toch erg blij met een eigen slaapkooi, zonder gestoord te worden door een ander. Lees meer hierover in gedrag#fretten in een groep of naar gedrag.

Fretten hebben venijnige tanden. Die gebruiken ze vaak te pas en te onpas. Bij spel wordt veelvuldig hun bekje ingezet. Tenenbijten, kuitenjagen en hielenhappen is een uiterst leuk spel, wat over het algemeen niet af te leren is. Je zal het moeten accepteren en bij zo’n humoristische fret pantoffels of schoenen moeten dragen.

Iets anders is echt bijten. Ze zijn er wel, fretjes die hun tanden in iemands vel zetten. Veelal gaat er een verhaal achter schuil. Het diertje heeft niet geleerd dat bijten ongeoorloofd gedrag is, het kan angstig zijn, onzeker zijn, zich niet prettig voelen of ziek zijn. Een enkele keer is het pure dominantie, soms ook afkeer van een specifiek persoon. Omdat dit een veelvoorkomende onhebbelijkheid is hebben we er een apart stuk aan gewijd; gedrag#bijten. Daarin vind je tips over hoe ermee om te gaan en het af te leren. Voorkomen is nog beter, dus ook daar wordt aandacht aan besteed in het hoofdstuk over gedrag.

Mochten er ernstige gedragsproblemen zijn, dan is het handig te weten dat er in Nederland een frettengedragsdeskundige is. Je vindt de gegevens bij de lijst nuttige adressen.

Vind je geen antwoord op jouw vraag? Wil je kennis delen? Dan nodigen wij je van harte uit op ons forum. We zullen proberen zo snel mogelijk een passend antwoord voor je te vinden. Wij zijn echter geen dierenartsen! Bij acute problemen of twijfel rondom de gezondheid van je fret is altijd het advies: NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET EEN DIERENARTS MET FRETTENERVARING!

Ga naar het forum [[1]]